HAE ALIUPSEERIKSI

Puolustusvoimissa työskentelee noin 2 500 aliupseeria, jotka toimivat ammatti-, koulutus-, työnjohto-, asiantuntija- ja esimiestehtävissä maalla, merellä ja ilmassa.

Vakaata, nousujohteista ja palkitsevaa työtä

Kun työskentelet aliupseerina, tehtäväsi on pitkäaikaista ja vakaata. Aliupseeriura alkaa enintään viiden vuoden määräaikaisella viralla, johon kuuluu perustason opintoja. Niiden jälkeen saat siirron vakituiseen aliupseerin virkaan. Aliupseeritehtävässä saat jatkuvaa koulutusta. Opinnot koostuvat perus-, yleis- ja mestaritason opintokokonaisuuksista sekä niiden välisestä täydennyskoulutuksesta.

Millaista palkkaa?

Aliupseerin palkkaus määräytyy tehtävän vaativuuden mukaan. Palkkataulukot löytyvät tästä. Tietyissä tehtävissä peruspalkan ohella maksetaan palvelulisiä ja sotaharjoituskorvauksia, jotka nostavat ansiotasoa merkittävästi.

Miten pääsen aliupseeriksi?

Voit hakeutua aliupseeriksi, jos olet suorittanut varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen, työskentelet sopimussotilaana tai olet suorittanut toisen asteen tutkinnon. Voit hakea aliupseeritehtäviin sopimussotilaana sisäisesti tai julkisen rekrytoinnin kautta valtiolle.fi-palvelussa. Kelpoisuusvaatimukset ja tehtäväkohtaiset odotukset esimerkiksi fyysisestä toimintakyvystä ilmoitetaan aina hakuilmoituksessa.

Puolustusvoimat järjestää reservin täydennyskursseja, joilla koulutetaan motivoituneita reserviläisiä miehistöstä aliupseeriksi. Lisätietoja koulutuksesta saa osoitteesta puolustusvoimat.fi/aluetoimistot.

Valitse kiinnostava ja monimuotoinen sotilasammattiura, hae aliupseeriksi!


Avoinna juuri nyt:

Opetusaliupseeri (pienyhtyeiden johtaja)

Haemme opetusaliupseeria (pienyhtyeiden johtaja) Panssariprikaatiin Hattulaan.

Opetusaliupseerina johdat ja koulutat Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan (PVVMSK) pienyhtyeitä (Showband ja viihdeorkesteri). Vastaat pienyhtyeiden esiintymisten ja ohjelmiston suunnittelusta, soitinten ylläpidosta ja huolloista sekä oman soittotaidon ylläpidosta. Lisäksi suunnittelet ja toteutat PVVMSK:n Kivääritaitoryhmän koulutuksen Puolustusvoimien Kivääritaitomestarin ohjeistuksen mukaisesti. Opetusaliupseerina toimit myös joukkueen varajohtajana sotilaskoulutuksen eri koulutuskausilla.

Tehtävä sisältää matkustamista, erityisesti erikoiskoulutuskauden aikana (valtakunnalliset ja kansainväliset esiintymiset).

Lue lisää
Soittaja-aliupseeri (pasuunan soittaja)

Haemme soittaja-aliupseeria Ilmasotakouluun Jyväskylän Tikkakoskelle.

Vastaat pasuunan soittamisesta soittokunnan eri kokoonpanoissa (esim. paraatisoittokunta, Ceremonial Brass ja Big Band) annetun tehtävän mukaisesti ja oman instrumenttisi taiteellisen tason korkeasta laadusta ja kehittämisestä. Esiinnyt erilaisissa tapahtumissa, kuten konserteissa, paraateissa ja viihdetilaisuuksissa. Lisäksi osallistut yhteis- ja ryhmäharjoituksiin. Ilmavoimien soittokunta on erikoistunut rytmi- ja viihdemusiikkiin, ja sen pääsääntöinen kokoonpano on Ilmavoimien Big Band

Työ sisältää pääosin yhteissoittoa mutta myös seremonioiden, marssikuvioiden tai muiden koreografioiden harjoittelua erikseen ja yhdistettynä soittamiseen.

Työ edellyttää matkustamista soittokunnan esiintymismatkoihin liittyen 10-15 päivää kuukaudessa.

Lue lisää
Opetusaliupseeri

Haemme opetusaliupseeria määräaikaisen aliupseerin virkaan.

Opetusaliupseerina toimit ajoneuvohuollon toimialakouluttajana koulutusjaksoilla ja aliupseerikurssilla sekä alokasjoukkueen vastuullisena johtajana tai kouluttajana. Lisäksi tarkastat ja ylläpidät koulutussuunnitelmia ja osallistut täydennyskoulutuksiin.

Suunnittelet, valmistelet ja toteutat käsketyt koulutustapahtumat ja opetuksen sekä osallistut koulutuksen arviointiin ja tulosten kirjaamiseen. Lisäksi osallistut kriisinhallintajoukon kouluttamiseen rotaatiokoulutuksessa ja huolehdit osaltasi asevelvollisten turvallisuudesta. Valvot myös materiaalin käsittelyä.

Tehtävässä toimiminen edellyttää muutamaa kotimaan matkustuspäivää vuodessa.

Lue lisää
Järjestelmäaliupseeri

Haemme järjestelmäaliupseeria Rannikkoprikaatiin Kirkkonummelle

Toimit yksikön tietoliikennejärjestelmäasiantuntijana. Tehtävääsi kuuluu tietoliikennejärjestelmäalan suunnittelua ja ohjausta, järjestelmien kehittämistä sekä kunnossapitotöiden koordinointia. Suunnittelet ja valvot järjestelmien tarkastusta, testausta ja täydennystä sekä osallistut uusien järjestelmien käyttöönottoihin.

Tehtävääsi sisältyy myös kenttäsähköverkkoasioita sekä esimerkiksi vika- ja häiriötilanteiden ratkaisua. Osallistut henkilöstön koulutuksen suunnitteluun, kehittämiseen ja käytännön toteuttamiseen.

Lue lisää
Opetusaliupseeri

Haemme opetusaliupseeria määräaikaisen (5 v) aliupseerin virkaan Uudenmaan prikaatiin Dragsvikiin.

Toimit Esikunta- ja viestikomppaniassa opetusaliupseerina ja joukkueen kouluttajana. Vastaat joukkueen koulutuksen seurannasta sekä materiaalista sekä osallistut koulutustapahtumiin. Joukkueen kouluttaja toimii peruskoulutuskaudella alokasjoukkueen tai koulutushaarakurssin kouluttajana sekä erikois- ja joukkokoulutuskaudella komentopaikka- tai viestiasemajoukkueen kouluttajana.

Lue lisää
Konealiupseeri

Haemme konealiupseeria Rannikkolaivaston Pansion tukikohtaan Turkuun.

Tehtävä sijoittuu Katanpää-luokan miinantorjunta-alukselle. Tehtävä on yhdistelmätehtävä, jossa toimitaan Katanpää-luokan II-konemestarina sekä laivueen pienvenekaluston konepäällikkönä.

Katanpää-luokan II-konemestarina suoritat oman vastuualueesi konealan töitä itsenäisesti vastaten käyttöhuoltosektorin huoltotoimista. Lisäksi hoidat muita käskettyjä konealan töitä. Merivahdissa vastaat itsenäisesti aluksen meriturvallisuudesta, ja johdat vahdin konemiesten toimintaa. Lisäksi osallistut konealan koulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen.

Kiiski-, Syöksy- ja Utö-luokan aluksilla toimit aluksen konepäällikkönä vastaten aluksen konealan johtamisesta ja meriturvallisuudesta aluksen päällikön alaisena. Vastaat aluksella eri henkilöstöryhmien kone- ja suojapalvelukoulutuksesta, ja johdat aluksen kone-, sähkö- ja laivateknisenalan palvelusta aluksen toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Kyseessä on alusympäristössä tapahtuva tehtävä, joka sisältää noin 50-100 meripalveluvuorokautta vuositasolla. Työ alusympäristössä on fyysisesti vaativaa.

Lue lisää
Pelastusaliupseeri

Haemme pelastusaliupseeria Utin jääkärirykmenttiin Kouvolaan.

Toimit pelastusryhmänjohtajana tai pelastusmiehenä päivystystehtävissä vaativissa ensivaste-, pelastus- ja sammutustehtävissä Utin varuskunnassa, lentokentällä ja niiden lähialueella. Lisäksi toimit myös savu- ja kemikaalisukellustehtävissä. Olet osaltasi ylläpitämässä ja toteuttamassa määräysten mukaista sotilasilmailun vaatimaa pelastusvalmiutta. Osallistut pelastusmateriaalin huolto- ja varastointitehtäviin sekä valvot pelastusalan materiaalien kuntoa ja yksikön kohteiden paloturvallisuutta.

Tehtävä edellyttää matkustamista 30-60 vuorokautta vuodessa kotimaassa ja ulkomaille.

Lue lisää

Aliupseerit kertovat:

Markus Viljamaa, opetusaliupseeri, Karjalan prikaati, Vekaranjärvi

Pidän työssäni erityisesti mahdollisuudesta oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen, niin ammuntojen kuin kunnon kohottamisen myötä. Puolustusvoimat antaa tähän todella hyvät mahdollisuudet, kun vain on itse valmis näkemään vaivaa sen toteuttamiseen.

Lue koko uratarina
Vilma Niiranen, ylikersantti, kunnossapitoaliupseeri, Karjalan lennosto

Normaaliin työviikkooni kuuluu raskaankaluston (polttoainekaluston) ja työkoneiden parissa toimiminen erilaisissa huolto- ja työtehtävissä sekä lentopolttoainehuollon valvominen ja kouluttaminen varusmiehille. Kansainväliset harjoitukset poikkeavat normaalista arjesta ja antavat uutta näkökulmaa työhön.

Lue koko uratarina
Riku Penttilä, soittaja-aliupseeri, Rakuunasoittokunta, Lappeenranta

Uuden ohjelmiston harjoittelu ja esittäminen on soittajalle aina mielenkiintoinen ja välillä haasteellinen tehtävä. Sotilassoittajan on osattava esittää musiikkia laidasta laitaan. Seremoniamusiikki, marssit, klassinen musiikki ja kevyt musiikki jazzista rock´n rolliin on pystyttävä hallitsemaan tyylinmukaisesti.

Lue koko uratarina
Arto Kauppinen, koulutusaliupseeri, vääpeli, Porin prikaati, 1. Jääkärikomppania

Suora, rehellinen ja jämäkkä ovat hyvän sotilaan perusominaisuuksia. Työaika on jääkärikomppaniassa kahdeksan tuntia päivässä ja useimmiten työpäivä tehdään tavallisen toimistoajan puitteissa. Leiripäiviä kertyy noin 60–90 vuodessa, ja ne näkyvät mukavasti palkkapussissa: sotaharjoituksista saadut korvaukset nostavat nimittäin selvästi ansiotasoa.

Lue koko uratarina
Palaa alkuun