HAE ALIUPSEERIKSI

Puolustusvoimissa työskentelee noin 2 500 aliupseeria, jotka toimivat ammatti-, koulutus-, työnjohto-, asiantuntija- ja esimiestehtävissä maalla, merellä ja ilmassa.

Vakaata, nousujohteista ja palkitsevaa työtä

Kun työskentelet aliupseerina, tehtäväsi on pitkäaikaista ja vakaata. Aliupseeriura alkaa enintään viiden vuoden määräaikaisella viralla, johon kuuluu perustason opintoja. Niiden jälkeen saat siirron vakituiseen aliupseerin virkaan. Aliupseeritehtävässä saat jatkuvaa koulutusta. Opinnot koostuvat perus-, yleis- ja mestaritason opintokokonaisuuksista sekä niiden välisestä täydennyskoulutuksesta.

Millaista palkkaa?

Aliupseerin palkkaus määräytyy tehtävän vaativuuden mukaan. Palkkataulukot löytyvät tästä. Tietyissä tehtävissä peruspalkan ohella maksetaan palvelulisiä ja sotaharjoituskorvauksia, jotka nostavat ansiotasoa merkittävästi.

Miten pääsen aliupseeriksi?

Voit hakeutua aliupseeriksi, jos olet suorittanut varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen, työskentelet sopimussotilaana tai olet suorittanut toisen asteen tutkinnon. Voit hakea aliupseeritehtäviin sopimussotilaana sisäisesti tai julkisen rekrytoinnin kautta valtiolle.fi-palvelussa. Kelpoisuusvaatimukset ja tehtäväkohtaiset odotukset esimerkiksi fyysisestä toimintakyvystä ilmoitetaan aina hakuilmoituksessa.

Puolustusvoimat järjestää reservin täydennyskursseja, joilla koulutetaan motivoituneita reserviläisiä miehistöstä aliupseeriksi. Lisätietoja koulutuksesta saa osoitteesta puolustusvoimat.fi/aluetoimistot.

Valitse kiinnostava ja monimuotoinen sotilasammattiura, hae aliupseeriksi!


Avoinna juuri nyt:

Laivasähköaliupseeri

Haemme laivasähköaliupseeria Rannikkolaivaston Pansion tukikohtaan Turkuun. Tehtävä sijoittuu Hämeenmaa-luokan miinalaivalle.

Laivasähköaliupseerina teet aluksella laivasähköalan huolto-, korjaus-, asennus- ja kunnossapitotöitä. Toimit asiantuntijana sähkölaitteiden käyttöä, vikakorjauksia ja korjausselvityksiä koskevissa asioissa. Lisäksi valvot, opastat ja koulutat aluksella tehtäviä sähköalan asennus- ja huoltotöitä sekä sähkölaitteiden käyttöä.

Kyseessä on alusympäristössä tapahtuva tehtävä, joka sisältää vuositasolla noin 100 meripalvelusvuorokautta. Työ alusympäristössä on fyysisesti vaativaa.

Lue lisää
Soittaja-aliupseeri (trumpetin soittaja)

Haemme kahta soittaja-aliupseeria (trumpetin soittaja) Kaartin soittokuntaan Helsinkiin.

Soittaja-aliupseerina soitat trumpettia Kaartin soittokunnan eri kokoonpanoissa. Sinulta odotetaan sotilasmuusikon monipuolisia taitoja niin orkesterisoittajana, kamarimuusikkona kuin kuviomarssiosaajana. Vastaat soittamisesi korkeasta teknisestä ja taiteellisesta laadusta. Osallistut pienyhtyeiden toimintaan sekä soitat tarvittaessa myös kornettia, flyygelitorvea, pikkolotrumpettia ja fanfaaritrumpettia.

Kaartin soittokunta on Puolustusvoimien edustussoittokunta, jonka toiminta näkyy kansallisesti ja kansainvälisesti. Työ edellyttää matkustamista soittokunnan esiintymismatkoihin liittyen 5-10 pv/kuukaudessa kotimaassa ja ulkomailla.

Tutustu Kaartin soittokunnan toimintaan osoitteessa youtube.com/kaartinsoittokunta ja facebook.com/kaartinsoittokunta

Lue lisää
Soittaja-aliupseeri (pasuunan soittaja)

Haemme soittaja-aliupseeria Rakuunasoittokuntaan Lappeenrantaan.

Toimit pasuunan soittajana soittokunnan eri kokoonpanoissa. Tehtävänäsi muusikkona on instrumenttisi taiteellisen tason ylläpitäminen ja kehittäminen. Soittaja-aliupseerina sinulta odotetaan sotilasmuusikon monipuolisia taitoja niin orkesterisoittajana, kamarimuusikkona kuin kuviomarssiosaajana.

Työkyvyn ylläpitämiseksi tarjoamme sinulle erinomaiset liikuntamahdollisuudet työajan puitteissa. Työ edellyttää matkustamista yhteiskuljetuksin soittokunnan esiintymismatkoihin liittyen 5-10 pv/kuukaudessa.

Lue lisää
Operaattorialiupseeri

Haemme operaattorialiupseeria Rannikkolaivaston Pansion tukikohtaan Turkuun. Tehtävä sijoittuu Rannikkolaivaston Hämeenmaa-luokan miinalaivalle.

Tehtävässä toimit elektronisen tiedustelun (ELTI) operaattorina aluksen taistelukeskuksessa. Suoritat elektronista tiedustelua aluksen kuuntelutiedustelujärjestelmillä ja osallistut meritilannekuvan ylläpitämiseen ja luomiseen. Lisäksi raportoit ja analysoit havaintoja ja osallistut yleiseen laivapalvelukseen.

Kyseessä on alusympäristössä tapahtuva tehtävä, joka sisältää noin 100 meripalveluvuorokautta vuositasolla. Työ alusympäristössä on fyysisesti vaativaa.

Lue lisää

Aliupseerit kertovat:

Markus Viljamaa, opetusaliupseeri, Karjalan prikaati, Vekaranjärvi

Pidän työssäni erityisesti mahdollisuudesta oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen, niin ammuntojen kuin kunnon kohottamisen myötä. Puolustusvoimat antaa tähän todella hyvät mahdollisuudet, kun vain on itse valmis näkemään vaivaa sen toteuttamiseen.

Lue koko uratarina
Vilma Niiranen, ylikersantti, kunnossapitoaliupseeri, Karjalan lennosto

Normaaliin työviikkooni kuuluu raskaankaluston (polttoainekaluston) ja työkoneiden parissa toimiminen erilaisissa huolto- ja työtehtävissä sekä lentopolttoainehuollon valvominen ja kouluttaminen varusmiehille. Kansainväliset harjoitukset poikkeavat normaalista arjesta ja antavat uutta näkökulmaa työhön.

Lue koko uratarina
Riku Penttilä, soittaja-aliupseeri, Rakuunasoittokunta, Lappeenranta

Uuden ohjelmiston harjoittelu ja esittäminen on soittajalle aina mielenkiintoinen ja välillä haasteellinen tehtävä. Sotilassoittajan on osattava esittää musiikkia laidasta laitaan. Seremoniamusiikki, marssit, klassinen musiikki ja kevyt musiikki jazzista rock´n rolliin on pystyttävä hallitsemaan tyylinmukaisesti.

Lue koko uratarina
Arto Kauppinen, koulutusaliupseeri, vääpeli, Porin prikaati, 1. Jääkärikomppania

Suora, rehellinen ja jämäkkä ovat hyvän sotilaan perusominaisuuksia. Työaika on jääkärikomppaniassa kahdeksan tuntia päivässä ja useimmiten työpäivä tehdään tavallisen toimistoajan puitteissa. Leiripäiviä kertyy noin 60–90 vuodessa, ja ne näkyvät mukavasti palkkapussissa: sotaharjoituksista saadut korvaukset nostavat nimittäin selvästi ansiotasoa.

Lue koko uratarina
Palaa alkuun